top of page

Utazás a háromszög körül

Simogatóan meleg októberi idő, reggeli sietésükben is derűs emberek és lenyűgöző városkép. Tökéletes kulissza ahhoz, hogy elmerüljünk a pszichometrikus tesztek, a kapcsolati analízis, a motivációalapú konfliktuskezelési módszerek világában. S bár a téma önmagában elég ahhoz, hogy csiklandozza a bölcsészlelket, Elias Porter amerikai pszichológus RAT- ('Relationship Awareness Theory') elméletének profi és rendkívül szórakoztató tolmácsolását kapjuk trénerünktől, Janja Reboljtól.

Az órák szinte észrevétlenül telnek és mire a második nap végére érünk, a hét különböző országból érkezett 13 résztvevő már igazi csapatként működik együtt és használja - kicsit még esetlenül - az újonnan tanult kódnyelvet. "Légy egy kicsit kékebb kérlek, nem érzem, hogy együttérzel velem." "Hú, ez túl zöld volt nekem. Kíváncsi vagyok a véleményedre, de feszültté tesz, ha ennyire részletekbe menően fogalmazol."

A vicces helyzetgyakorlatok, páros és csoportos megbeszélések pedig finomhangolják tudásunkat és kapcsolatunkat a többiekkel. A légkör nyílt, őszinte és támogató. Erre szükség is van, hiszen kiindulásként a saját magunkról kitöltött hosszú kérdőívek eredményeit használjuk. Még kitűzőn is megkapjuk, mi a "színünk" az SDI háromszög-modelljének világában és mivé változunk konfliktus esetén. Mindenki számára világos hol vagyunk erősek, és hol vannak vakfoltjaink. De talán a leglenyűgözőbb az egészben az a minden résztvevő részéről tapasztalható őszinte kíváncsiság, amivel ki-ki az ismeretlen, vagy kevéssé ismert "színek" világát kutatja. "Te (piros-zöld) tényleg utálod, ha hozzád érnek konfliktushelyzetben? Fura, én (kék) attól borulok ki, ha nem. Szóval, ha nem akarom, hogy lekapard a képem, nincs nyúlkálás." "Attól még, hogy nem hajtogatom minden pillanatban, mennyire szeretlek, még nem vagyok érzéketlen tuskó. Azt azért észrevetted, milyen odaadóan figyelek rád, amikor órákon át mesélsz a munkahelyi problémáidról? Na. Ilyen egy zöld, amikor szeret."

Bizarr? Naná! Hasznos? De még mennyire!

Van azonban, amiben a háromszög minden színe egyetért: Ljubljana gyönyőrű ősszel.

(Ja, és jó a sör.)

Ide katt, ha többet akarsz tudni:

http://www.erasmuspluscourses.com/what-provokes-conflict-and-how-can-we-manage-it.html

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page