top of page

6. nap - (London)derry

Tegnap Derryben voltunk. Az angolok hívják Londonderrynek, az írek Derrynek. Egy fiatalember volt az idegenvezetőnk, akinek a nagybátyja kétszer is robbantott a városházán 1974-ben. A nagybátyját pedig lelőtték.

A séta nagyon érdekes volt, itt még benne van az emberek lelkében a sértettség és fájdalom, láthatóan tovább viszik generációról generációra. Láttunk két felvonulást is, a rendörség tisztes távolból követte az eseményeket. Annál az emlékfalnál ahol a bebörtönzött köztársaságpártiak jobb körülményeiért tüntettek, sokkal több rendőr volt, oda nem is mentünk.Van egy fal, ahol egy 11 éves fiú látható gázálarcban, mert az angolok gázt is bevetettek. Sokan a mai egészségi problémáikért is az akkori mérges gázok bevetését okolják. Ez a fiú túlélte. Van emlékfal 14 éves iskoláslányról, akit lelőttek, nőkről, akik az ír hadseregben harcoltak.

A város gyönyörű, béke van, de végig azt éreztem, hogy bármi bárhol megtörténhet újra. A pubokban óriási a tömeg, jókedvűek, együtt nézik a meccset, ír dalokat énekelnek, végtelenül kedvesek és jóindulatúak.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page